Tuesday, 25 July 2017

The Only Girl

Assalamualaikum and hi.

Last month, aku ada technical training which was my last semester as a foundation student. Kinda like practical jugak tapi tak buat dekat Kolej Mara Kuala Nerang tapi buat dekat UniKL yang students tu isi for their degree lah. As for me, i choose UniKL MSI sebab aku memang nak sambung in Mechanical Automotive. Dengan excitednya aku isi masa tu hoping that I will get the offer from MSI.

Luckily, I got it. Tapi malang tidak berbau seperti yang dikatakan pepatah melayu, I was the only girl. Masa tu entah la nak react macam mana pun tak tau. I was happy sebab I got what I want but at the same time serabut memikirkan what will happen to me.

Frankly speaking, aku menangis kut sebab kalau boleh aku tak mau lah jadi the only girl. Total semua ada 12 orang dan aku satu-satunya yang berlainan jantina. But I have to go lah sebab kalah tak aku tak boleh grad dari foundation. Dengan hati yang berat dan luluh, aku pun pergilah technical training tu selama sebulan di UniKL MSI, KULIM.

At first tu, awkward gila la. I do it all alone. Makan, pergi kelas even nak cakap pun aku cakap sorang-sorang dalam bilik. Tapi nasib baik lah, senior-senior kat sana baik dan banyak sangat tolong aku. Ada yang bawak aku jalan-jalan, pergi makan-makan and even explain kat aku what exactly mechanical automotive is. I was really really touched. But still, aku jadi orang yang pendiam gila sebulan tu sedangkan aku orangnya otak masuk air.

Masuk second week tu, aku dah terbiasa dah. Then rasa macam best la pulak. Ya lah kan, lecturer pun kenal aku and ramai yang ambik berat. Dalam kelas pun, classmates banyak tolong aku itu ini so aku rasa being the only girl bukannya teruk pun. Cuma kena pandai bawak diri dan buat muka innocent.

Aku sangat amazed dengan diri aku sebab sepanjang sebulan tu aku survive dengan jayanya.

Moral of the story, lalui dulu benda tu then only you'll know it.

Monday, 24 July 2017

Shory Video

https://youtu.be/DQ-S1fwOgBw

That is the link to my first ever short video. I did say i didn't want to do it but then this morning I end up uploading on youtube.

Saturday, 22 July 2017

Video Editing

ASSALAMUALAIKUM
HI AND HELLO

It has been a while. Well, i'm on my holiday now so i guess i will have time in writing my blog. Now, i'm more focusing on video editing. When i was at school or in college, i did a few editing la. Sebab masa tu ada homework or assignment yang related dengan video making, short drama and so on lah. So aku terpanggil untuk edit video tu since aku memang suka dengan benda alah ni semua.

Since I don't have anything to do for a few month, I'd played with Adobe Premiere and I love it of course. Before this I did my editing with Movie Maker and Sony Vegas Pro but now I think I'm gonna stick with Adobe Premiere Pro. Lagi senang dari Vegas Pro kut. Pendapat aku la since aku ni tak adalah terer mana sangat dalam editing ni.

Tadi aku try a few tricks by myself, and I DID IT. Aku pernah jugak terfikir nak buat vlog but I'm not really the type yang boleh bercakap or that kind of makhluk yang bercakap pandai.  Well, aku okay ja in talking actually but I don't know what I should talk about. Dan kemudiannya aku simpan dalam-dalam je lah niat aku tu nak jadi vlogger.


Friday, 7 April 2017

Blogging #3

ASSALAMUALAIKUM
HI AND HELLO


Well, it has been a while since I didn't log in to this account and it has been a few years that I didn't post a thing to this blog. Ayee, since I have been reborn ok no.. since I have finished my study so I think that I will have a plenty of time SO I can update this blog frequently. I have a few month before continuing my study in Bachelor of Mechanical (Automotive) in UniKL MSI.

I have in love in Puisi. Sejak bila pun entah la. But what I know is aku rasa puisi dapat sampaikan sesuatu benda dengan lebih mendalam compared to kalau sampaikan dengan ayat bahasa melayu baku yang biasa mahupun menggunakan ayat bahasa melayu biasa dengan dialek negeri masing-masing ataupun bahasa inggeris dengan pelbagai accent.

So, maybe we'll start again. I'll write what I wanna write, do whatever that I wanna do and maybe I'll post a few of my Puisi that I have written. Perhaps.