Wednesday, 14 March 2012

Tukar Warna Rambut Guna GIMP

Kalau hang pa nak tukar hang pa punya warna rambut tak payah buh dye smata-smata nk tangkap gambar. Senang-senang pakai GIMP atau Photoshop. Tpi kali ni aku pakai GIMP.

Mula2 open gambar yang korang nak edit. 

Zoom kan sket kalau gambar tu kecik mcm gmbr yg kat atas ni.

Then, clicki FREE SELECT TOOL. Selectkan rambut dia. Only rambut. 

Dia akan jadi mcm gmbr kat atas tu. Akn jadi dot...dot... Lps tu click COLOR and pick COLORIZE.

Ia akn naik mcm nie. Korang pilih la nak warna apa then click okay.

Then click SELECT choose NONE untuk menghilangkan dot...dot...tu.

Jadilah mcm nie... okay..slamat mencuba..kalau x fhm jgn segan2 nak komen. nnti ak akan upload versi video pulak..


Wednesday, 7 March 2012

Budak Form One


Aku nak cakap sikit about student form one kat sekolah aku.
Bukan aku nak kata la kan tapi dah memang hakikatnya. Aku mengaku semua student form one tahun ni cute-cute dan baik-baik belaka. Tapi ada setengah tu KURANG AJAR.
Memang yg tu lah realitinya. 
Ada SETENGAH student kan...depa ni tak reti nak hormat orang yang dewasa dari depa tau dak. Dengan budak form 3 boleh cakap "weyh, hang kan bla..bla...bla". Tak tau nak hormat kah??
Kecuali sorang ja student form 1 boleh ckp ber'aku-hang dengan aku. Ada sorng budak nie. Dia baik dengan aku and lagi satu kalau tengok dia memang tak jangka dia student form 1. Aku waktu first2 tengok dia ingat budak form 4. Dengan dia memang cakap aku-hang. Yang tu aku tak qesah langsung. Tapi dengan yang aku tak kenal memang sorry to say la kalau dia ckp aku-hang memang kena fire free dengan aku. Tau la aku tak nampak macam student form 3 pun. Gila sakit hati budak yang macam tu.
Tapi kebanyakkannya okay dah...

Saturday, 3 March 2012

Change Eye Color Using GIMP(video)

Tuto sejak zaman bila aku bru nak upload. Kali ni ak buat video version. Tak payah nak type banyak-banyak dah.. Lepas ni kebanyakkan tuto dalam versi video..

video

Selamat mecuba..

Thursday, 1 March 2012

Gila Tak Seram

Assalamualaikum readers..

Oleh kerana aku dah tak update blog nie lama dah asyik dok update blog yang satu lagi tu ja tangan aku malam ni rajin sket so aku post ler satu entry. Berkaitan dengan aku kat sekolah pagi tadi pukul 6.30 pagi bukan petang. Biasalah aku selalu pi sekolah awal pagi. Actually terpaksa. Ayah aku kena keluar dari rumah pkul 6.30 sebab dia kn kerja kat Maktab Mahmud Padang Terap so sekali dengan aku awal.

Okay...back to our topic. Macam biasa sampai ja kat pintu pagar MMAS aku akan terus masuk kelas. Tapi ditakdirkan pagi tadi bangunan block G blackout. Dari kelmarin lagi. Entah pasaipa. Aku kan 'berani' so aku tak jadi nak masuk kelas. Aku ingat nak lepak-lepak kat kantin sat smntara nak tunggu langit cerah. Suddenly, aku nmpak ada sorang student jalan masuk dalam kelas. Aku pun jadi berani la sket sebab aku ingat ada orang dalam kelas tu. Dengan gumbiranya aku masuk dalam kelas ingat nak tegur la 'budak' tu. Tengok-tengok kelas kosong ja. Tak dak sapa. Lepas tu tiba2 ja rasa meremang.

Aku letak beg kat tempat aku lpas tu aku blah duk kat pondok dekat dengan block G and kantin. Memang dalam hati dok ulang baca ayat kursi berapa juta kali pun tatau. Kali kedua aku kena mcm ni. First time aku kena waktu aku duk kat kem. Yang pasai tu lain entry aku cerita kay.. Mengantuk la pulak..

Goodnight everyone....